Трансферин

Цена: 18 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. Ако пациентът приема препарати с желязо или мед, това ще повлияе на резултатите.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Трансферинът е белтък, който се синтезира в черния дроб и помага за транспортиране на желязото. Затова изследването помага за оценка на функционирането на черния дроб.

Обикновено около една трета от центровете за свързване на феритина са запълнени с желязо, а останалата част е свободна.

Заедно с изследванията на общия и на латентния желязосвързващ капацитет изследването на трансферина помага за установяване какъв е метаболизмът на желязото в организма.

За концентрацията на трансферина играят роля състоянието на черния дроб и на червата, както и това, на какъв хранителен режим е пациентът. При чернодробни заболявания, при възпаление на червата и при недостатъчно богата на белтъци диета концентрацията на трансферин е под нормалното ниво. А ако в организма има недостиг на желязо, нивото на трансферин се увеличава, за да може да свърже наличните количества.

Изследването на трансферина помага за установяване на причините за анемия – дали тя се дължи на дефицит на желязо, или на дефицит на витамин В12, или на хронични заболявания.

Ниската концентрация на трансферин се дължи на чревни възпаления, хронични заболявания, диета с непълноценни храни, неправилно дозиране при прием на препарати с желязо. Тя може да бъде и вродена.

Високата концентрация на трансферин може да се дължи на желязодефицитна анемия. При бременните в третото тримесечие на бременността трансферинът също се повишава, а желязото се понижава, което е нормално явление за този етап от бременността.

Share Button