Феритин

Цена: 18 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. Допълнително условие е през последните 3-4 дни да не е консумирал алкохол и да не е приемал радиоактивни медикаменти.

Материал за изследване: Венозна кръв

Ролята на феритина, който е желязосъдържащ белтък, е да складира количеството желязо в организма, което не е активно. Когато се появи необходимост от допълнително желязо, той го освобождава. Това се налага при нужда от нови червени кръвни клетки. Тогава за транспортирането на феритина до мястото на образуване на нови такива клетки се използва трансферин, с който феритинът се свързва.

При дефицит на желязо симптомите са бледа кожа, задух, слабост, ускорен пулс. При излишък на желязо пациентите усещат болки в корема, в ставите, започват да отслабват, отпаднали са.

За да се определи какъв резерв на желязо има организмът, се изследва нивото на феритина. И при дефицит, и при излишък на желязо трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се установи на какво заболяване се дължат. Дефицитът на желязо причинява намалена способност на новите кръвни клетки за пренасяне на кислород до тъканите в организма.

Изследването на феритин в организма помага за диагностика на заболявания като желязодефицитна анемия и на смущения в съня, познати като синдрома на неспокойните крака – при дефицит на желязо в организма, и хемохроматоза – натрупване на излишък на желязо. Когато има съмнение за хемохроматоза, се извършва и допълнително генетично изследване, тъй като това състояние се предизвиква от гена HFE.

Освен нивото на феритина трябва да се извършат и допълнителни изследвания:

  • на серумно желязо
  • на хемоглобин
  • на желязосвързващия капацитет на кръвта – това е изследване, при което се измерва нивото на белтъка трансферин.

Изследването на феритина се извършва при пациенти, които са с риск от анемия – бременни, малки деца, редовно даряващи кръв хора, пациенти с хронични бъбречни заболявания, пациенти на хемодиализа.

Share Button