Фибриноген

Цена: 6 лв.

Условия и изисквания: Няма специални изисквания.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Фибриногенът е белтък важен за кръвосъсирването. Отделя се от черния дроб. При нараняване на тъкан или на кръвоносен съд фибриногенът образува мрежа от нишки, която действа запушващо, за да се спре кръвозагубата.

Изследванията на фибриноген са два вида. Първият вид е изследване на активността му, т.е. на времето необходимо за образуване на мрежата от нишки, или фибрин. Ако количеството на фибриногена е недостатъчно, съсирването се забавя.

Вторият вид изследване е с използване на антитяло, за да се определи количеството на фибриногена. С това изследване не се установява активността на този протеин.

 

Ако редовно се установяват ниски стойности на фибриноген, те могат да се дължат или на вродено състояние, или на придобито такова, например заболяване на черния дроб. След кръвопреливане в много голям обем нивото на фибриноген също се понижава.

 

Нивото на фибриноген се увеличава рязко при увреждания на тъканите и при възпалителни процеси. Такова ниво увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Share Button