Хеликобактер пилори-серум

Цена: 15 лв.

Условия и изисквания: Няма специални условия и изисквания.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Изследването за антитела към хеликобактер пилори се извършва при пациенти, които имат симптоми на гастрит или язва. Тъй като при заразен един член на семейството заразата може да се предаде и на другите, това изследване се използва за скрининг на семейства на пациенти с положителен резултат за хеликобактер пилори. Тъй като бактерията е сред най-разпространените в света, особено в развитите страни, често се налага да се изследват хора с типични симптоми.

Тази бактерия е грам-негативна. Тя причинява голям процент от гастритите и язвите. Може да причини и развитие на тумори на храносмилателния тракт, ако не се проведе навременно лечение. Увреждащият ефект на бактерията се дължи на действието й върху клетките на стомаха, в резултат от което те произвеждат по-малко секрет. Затова стомахът е по-податлив на солната киселина в стомашния сок и се създават благоприятни условия за увреждане на лигавицата на стомаха.

Симптомите включват подуване, болки в горната част на корема, парене и гадене, промени в дефекацията. При някои хора не се установяват симптоми при заразяване с бактерията.

Положителният резултат за антитела IgG означава, че или пациентът има инфекция, или е прекарал такава инфекция в миналото.

При стойности <15 NTU/ml тестът е отрицателен, тоест не е налице инфекция с хеликобактер пилори.

Препоръчва се изследването за антитела да се прави преди и след лечение на инфекцията.

Share Button