Хеликобактер пилори – фецес

Цена: 30 лв.

Условия и изисквания: Няма специални условия и изисквания. За предпочитане е пациентът да не е на терапия с антибиотици, защото те могат да повлияят на резултата от изследването.

Материал за изследване: Малко количество фекалии, което трябва да се предаде в лабораторията бързо след получаването му. Ако това не е възможно, пробата трябва да се съхранява при температура 2-6◦С.

 

Хеликобактер пилори е бактерия, която причинява инфекция на стомашната лигавица. В много случаи тя причинява гастрит, язва, тумори на храносмилателната система.

Тази бактерия е една от най-разпространените в целия свят и се установява в около 50% от населението. Тя действа върху стомашните клетки, които намаляват способността си да произвеждат секрет. Така стомахът става по-податлив на солната киселина, съдържаща се в стомашния сок. Създават се условия за увреждане на стомашната лигавица.

Заразяването може да стане чрез водата или в семейството. Не винаги при наличие в организма на хеликобактер пилори има типични симптоми.

Симптомите при наличие на хеликобактер пилори са коремни болки, подуване на корема, нередовна дефекация, кървене от стомашно-чревния тракт. Пациентът заразен с бактерията може да отслабне. Понякога се усеща парене зад гръдната кост.

Освен изследване на антигени във фецес се използва и бърз уреазен тест, изследване на антитела в кръвта, доказване на урея в издишания въздух.

Share Button