Хепатит С

Цена: 15 лв.

Условия и изисквания: Няма специални условия и изисквания, но се препоръчва изследването да се извърши сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Изследването се извършва, за да се установи наличие или липса на антитела срещу хепатит С. Вирусът на заболяването се предава, ако пациентът влезе в контакт със заразени предмети, или при кръвопреливане със заразена кръв. Заразата може да се предаде и при използване на общи спринцовки с други хора, при използване на нестерилизирани стоматологични или хирургични инструменти, при използване на непочистени инструменти за маникюр, педикюр, татуировки. Заразяването може да се предаде от заразена майка на бебето й при раждането. Контактите в ежедневието с носител на вируса не крият риск от заразяване.

Заболяването започва като остра инфекция, в повечето случаи преминава в хронично, а това постепенно уврежда черния дроб и се стига до чернодробна цироза.

Антителата срещу хепатит С могат да се установят с изследване, извършено 7-8 седмици след началото на инфекцията. Ако инфекцията бъде излекувана напълно, антителата се установяват през целия живот или намаляват постепенно до пълно изчезване след няколко години. При развитие на хроничен хепатит С антителата могат да се установяват за неопределено дълъг период.

Изследването се назначава при следните случаи:

  • когато има симптоми на хепатит С
  • при бременни
  • при повишени чернодробни ензими – AST, ALT
  • при пациенти с чернодробна цироза – за да се установи причината за развитието й
  • при HIV-позитивни пациенти – заедно с изследване за хепатит В, за да се определи подходяща терапия
  • при пациенти от рискови групи – например венозни наркомани
  • за скрининг на донорска кръв.

За да се установи дали е налице активна инфекция с хепатит С, трябва да се проведе и изследване за HCV-RNA.

Упациенти с автоимунни заболявания, нодуларен полиартрит, хипергамаглобулинемия, парапротеинемия, както и пациенти с ревматоиден фактор, резултатите могат да бъдат фалшиво положителни.

У HIV-позитивни пациенти могат да се получат фалшиво отрицателни резултати. Такива резултати могат да се получат и ако кръвните проби са били замразявани и размразявани многократно.

Share Button