Хлор

Цена: 5 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Както серумният натрий, така и хлорът са много важни за поддържане на водно-солевия баланс в тялото. С тях се поддържа и киселинността на кръвта, нормално водно количество, както и нормално кръвно налягане.

Когато се изследва серумен хлор, това е част от общ панел изследвания на електролити в серума: освен хлор, тук се включват и натрий, калий и бикарбонати. Те допринасят за нормалната функция на мускулите, на сърцето, на нервната система.

При отклонения от нормалното ниво на хлор в серума се наблюдава повишена или понижена киселинност на кръвта.

Симптомите на дефицит или излишък на серумен хлор включват: уморяемост, силна жажда, слабост  в мускулите, диария, повръщане.

Лекарите обикновено откриват нарушенията в серумния хлор при рутинни изследвания на серумните електролити при провеждането на профилактични изследвания.

Изследването на хлор може да се назначи при заболявания, при които се нарушава нормалният баланс на минералните соли в организма. Такива заболявания включват високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, сърдечна недостатъчност.

Освен това изследването може да се назначи и при пациенти, изпитващи проблеми с храненето.

Ако има съмнение за наличие на диабет у пациента, освен изследването на серумен хлор трябва да се извърши и изследване на урина.

Share Button