Холестерол

Цена: 4 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно, и да са изминали 12 часа от последното хранене.

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв

Изследването на общия холестерол е важно, тъй като дава информация за състоянието на мастната обмяна. Ролята на холестерола е да служи като суровина за синтезиране на стероидни хормони, като мъжките и женските полови хормони. Освен това той е необходим материал за синтезирането на витамин D, както и за обмяната на витамините А, D, E, K, които са мастноразтворими.

Изследването на нивото на общия холестерол не е достатъчно. Трябва да се извърши и изследване на съставящите – „лош“ и „добър“ холестерол, за да се заключи какво е състоянието на пациента, когато се установи и кой компонент на холестерола е увеличен.

В кръвта за пренасяне на холестерола се грижат липопротеините, тъй като той е неразтворим.

Холестеролът се синтезира в организма от различни органи: черния дроб, кожата, кората на надбъбречните жлези, половите жлези, червата. Една малка част се внася с храната – около 20%. Ако храната съдържа прекалено големи количества мазнини, това може да причини проблем.

При свързването на холестерола с липопротеините, за да бъде осъществено пренасянето му, се образуват липопротеинови комплекси. Липопротеините са два вида: с ниска и с висока плътност. Първият вид се обозначава като LDL, а също и „лош“ холестерол. Ако е с много високо ниво, той може да причини отлагания на мазнини по артериите. Вторият вид се обозначава като HDL холестерол, нарича се и „добър“ холестерол. Той събира излишъците от холестерол и ги връща до черния дроб, който ги извежда от организма.

Поддържането на добри нива на двата вида холестерол е важно за здравето, а при съмнения за нарушения в мастната обмяна се изследват както LDL и HDL холестеролът, така и общият холестерол. Съвкупността от тези изследвания се нарича липиден профил.

Share Button