Хр. нетол. IgG скрининг

Цена: 197 лева

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. Не трябва да е в период на приемане на кортикостероидни медикаменти, цитостатици, или да е на биологично лечение.

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв

 

Имунната система реагира на храните, към които организмът има непоносимост, като образува имуноглобулини. Тези имуноглобулини са от клас Е (за хранителни алергии) и клас G (за хранителна непоносимост).

Скринингът за хранителна непоносимост (интолерантност) е важно изследване за хора, у които консумацията на дадени храни може да доведе до патологични реакции. Процентът на хора с такава непоносимост е много малък, под 2% от населението.

Причините за непоносимостта могат да бъдат:

  • дефицит на ензими
  • реакция към химически вещества в дадени храни
  • реакция на имунната система.

Симптомите на непоносимост се проявяват известно време след като е консумирана дадената храна. Определянето на точната храна, която предизвиква реакции, често е трудно.

Имунните реакции при хранителна непоносимост, с образуване на имуноглобулини тип G (IgG) често водят до хронични оплаквания след консумирането на дадени храни. Тогава чревната лигавица има увеличена пропускливост и при консумиране на големи количества дразнещи храни хората с непоносимост към тях се оплакват от типичните симптоми. Оплакванията започват известно време след като е консумирана дразнещата храна (между 12 часа и 2-3 дни, а понякога и повече).

Изследването установява кои са храните, които най-вероятно причиняват оплакванията. Пациентите трябва да спрат да консумират такива храни за период от поне 3 месеца и да се посъветват с диетолог.

 

Share Button