Цитомегаловирус

Цена: 30 лв.

Условия и изисквания: Няма специални условия и изисквания. Препоръчително е изследването да се направи на гладно.

Материал за изследване: Слюнка, венозна кръв, урина, цереброспинална течност, околоплодна течност

 

Обозначаван със съкращението CMV, човешкият цитомегаловирус е херпесен вирус. За разпространяването му помагат различните телесни течности, като слюнка, урина, кръв, влагалищна течност, кърма, семенна течност. Предаването му става най-вече по полов път и при кръвопреливане.

У здрави хора инфекцията обикновено протича без симптоми. Понякога заразените изпитват умора, имат висока температура, болки в мускулите и ставите. За пациенти, на които е извършена трансплантация, инфекцията е свързана с риск за здравето, тъй като имунната им защита е слаба. Заразените с CMV хора са в риск от развитие на друго заболяване, което се причинява от Епщайн-Барн вирус и се нарича инфекциозна мононуклеоза.

При изследването се откриват антитела, които организмът на заразения произвежда, или се установява самият вирус. Освен настоящи инфекции с изследване се установява дали пациентът е имал такава инфекция в миналото, както и дали е налице отново активирана стара инфекция.

Изследват се различни материали, в зависимост от това, за какви пациенти се отнася изследването. За новородени се изследва слюнка или урина; при съмнение за инфекция на плода се изследва околоплодна течност; урина се изследва и когато у пациента е установена инфекция и трябва да се контролира лечението, както и при пациенти с бъбречна трансплантация. Ако има съмнения за инфекция в нервната система, се изследва цереброспинална течност.

Share Button