17-OH Progesterone

Цена: 22 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. За жени пробата трябва да се вземе в периода между третия и седмия ден на цикъла.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

17-хидроксипрогестеронът е хормон, който се произвежда при синтезирането на полови стероиди и глюкокортикоиди. Производството му се извършва най-вече в кората на надбъбречните жлези. Освен това 17-OH Progesterone се произвежда от половите жлези – в тестисите и в жълтото тяло в яйчника. Преобразуванията в хормона водят до кортизол.

Нивото на хормона у жени, които са в репродуктивна възраст, е по-ниско преди овулацията и се повишава през лутеалната фаза, което налага вземането на кръвна проба през тази фаза.

Изследването на 17-OH Progesterone се извършва, когато има съмнение за вродена надбъбречна хиперплазия. Други необходими изследвания за това заболяване са тези на кортизола и на андростендиола.

Изследването е полезно и при жени с инфертилитет, които могат да имат заболяването вродена надбъбречна хиперплазия.

Симптомите на заболяването в детска възраст включват увеличени размери на половите органи при момиченца или полови органи, наподобяващи мъжките, ранно окосмяване по половите органи. Отпадналостта и липсата на апетит също могат да бъдат симптоми на това заболяване.

При хора в пубертетна възраст симптомите са нередовна или отсъстваща менструация, дрезгав глас и окосмяване при момичетата.

Изследването на 17-OH Progesterone се комбинира с изследване на други хормони, за да се постави диагноза.

 

Share Button