ACTH (АКТХ в плазма)

Цена: 20 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване:

AKTH e съкращение за адренокортикотропен хормон. Изследването му се налага, ако трябва да се установи дали хипофизата и надбъбречните жлези функционират нормално, или има проблеми във функцията им. Освен това изследването се прави при кортикостероидна терапия, за да се установи дали трябва да се извършват корекции в нея.

АКТХ се отделя като част от последователност от хормони. Първо хипоталамусът отделя хормона кортикотропин, което води до отделяне на АКТХ от хипофизата. Третият етап е отделяне на кортизол от надбъбречните жлези. Кортизолът помага в състояние на стрес, тъй като дава възможност на организма да се справи с този проблем.

При изследване на АКТХ се изследва непременно и кортизолът, тъй като те са в обратно пропорционална зависимост. При увеличаване на нивото на кортизол се намалява нивото на АКТХ и обратното.

При свръхвисоко ниво на АКТХ се развива синдром на Кушинг.

При изследване на АКТХ трябва да се вземе предвид и денонощният ритъм на този хормон и на хормона кортизол. Най-високи са нивата им рано сутрин, преди 8 часа, а към 18 часа те достигат най-ниската си стойност. Затова лекарите могат да изпратят пациента за изследване на АКТХ и сутрин, и вечер.

Share Button