B-CHG

Цена: 20 лв.

Условия и изисквания: Пациентката трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Съкращението B-CHG, или българското му съответствие ЧХГ, означава бета хорионгонадотропин. Този хормон се произвежда от плацентата, но може да се произвежда от тумори. Двете му разновидности са алфа и бета, но бета разновидността е специфична за него и затова изследването се извършва с нея.

През бременността B-CHG поддържа жълтото тяло, а другата му роля е да участва в произвеждането на стероидните хормони. По време на бременност се наблюдава голямо повишаване на концентрацията на хормона в кръвта, а също и в урината, като през периода от осмата до дванадесетата седмица тази концентрация достига пика си. След това до двадесетата седмица производството на хормона се намалява много рязко.

Една от целите на изследването е потвърждаване на бременност от 6 до 10 дни след като оплодената яйцеклетка е имплантирана. Изследването помага за установяване на състояния като ектопична (извънматочна) бременност и аборт.

Отклоненията от нормалните стойности на B-CHBG се наблюдават при недиференцирани или ниско диференцирани тумори, като мола хидатидоза, хориокарцином и някои други. Тези тумори са от яйчников, плацентарен или тестикуларен произход.

Share Button