CA-125

Цена: 20 лв.

Условия и изисквания: Пациентката трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

СА-125 е туморен маркер. Той се използва при установяване на тумори на яйчниците. Нивото му се повишава при повечето жени – около 80% от заболелите, у които е установено напреднало раково заболяване на яйчниците, или овариален карцином. Изследването има важно значение за ранно откриване на рецидиви на този вид карцином.

Други злокачествени заболявания също могат да причинят повишаване на СА-125 – тумор на панкреаса, на белия дроб, на млечната жлеза, колоректален карцином, рак на еднометриума.

Маркерът СА-125 се повлиява и се увеличава и при заболявания като перикардит, хепатит, цироза, ендометриоза.

Увеличаването на СА-125 се наблюдава и в ранния период от бременността.

Маркерът СА-125 няма висока чувствителност. Затова не е надежден за откриване на ранен етап на рак на яйчниците.

Още една причина изследването да не е надежден индикатор за злокачествено яйчниково заболяване е фактът, че и при доброкачествени състояния може да се установи повишен СА-125, например при бременност – в началния етап, при менструация, или при възпаление в тазовата област. Той може да е увеличен и при други злокачествени тумори. А у някои пациентки, които имат начално туморно образувание в яйчниците, изследването на СА-125 може да даде нормален резултат. Лекарят трябва да назначи допълнителни изследвания.

 

 

Share Button