CA 19-9

Цена: 20 лв.

Условия и изисквания: Не са необходими специални условия и изисквания.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

СА 19-9 е модифициран антиген. Той се открива в кръвта и служи като туморен маркер. У здрави хора може да се установи в малко количество, но нивото му се увеличава значително при злокачествени заболявания като рак на панкреаса (най-често), рак на дебелото черво, рак на жлъчните пътища (холангиокарцином), а също и при някои доброкачествени заболявания, например панкреатит.

 

Високи стойности на CA 19-9 могат да се срещат и при други злокачествени образувания, както и при някои доброкачествени състояния като цироза и панкреатит. Изследването се използва за диагностициране и проследяване на развитието на тези заболявания, включително и проследяването за метастази. То е важно и за установяване и проследяване на рак на яйчника.

Типичните за рака на панкреаса оплаквания, налагащи изследването на СА 19-9, включват: липса на апетит, повръщане, болки в кръста и корема, виене на свят, подуване при хранене, оцветяване на урината в тъмно и сърбеж.

Много малко хора не могат да образуват антигена СА 19-9, тъй като у тях няма антигени от групата Lewis, затова при изследване нивото му остава ниско. При такива пациенти се извършва друго изследване, СА 50.

Share Button