CEA

Цена: 20 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

СЕА е карциноембрионален антиген. Той се намира в тъканите на ембрионите и се произвежда от клетките на панкреаса и от стомашно-чревния тракт. След като бебето се роди, концентрацията на СЕА намалява значително. У възрастните този маркер е с много ниска стойност, тъй като се произвежда в много малки количества. Произвеждат го клетките на черния дроб, панкреаса и червата.

Изследването на СЕА се налага при съмнения за злокачествени заболявания. Туморите, които предизвикват увеличаване на нивото на СЕА, са в дебелото черво, ректума, гърдата, белия дроб, панкреаса, яйчниците, маточната шийка, простатата.

Ако в гръбначномозъчната течност се установи СЕА, това означава първични тумори или метастази в централната нервна система.

Изследването на СЕА обикновено показва дали има туморно образувание. Но с това изследване не може да се установи къде точно е то, ако има такова. Освен това нивото на маркера може да е увеличено, а да няма туморно образувание. За точна диагностика са ноебходими по-нататъшни изследвания.

При някои видове тумори изследването на СЕА помага за контролиране на реакцията към лечението – например при рак на дебелото черво, на ректума, на яйчниците, на простатата, на черния дроб.

Преди да започне лечението на тумора, СЕА се изследва, за да се сравни стойността с тази при следващо изследване. След премахване на туморното образувание, от 1 до 4 месеца след радикално премахване, стойността на СЕА се връща към нормалното ниво.

Изследването се извършва и за установяване на стадия на туморното заболяване.

 

Share Button