Cortizol (кортизол)

Условия и изисквания:

Материал за изследване:

 

Кортизолът е хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. Нивото му не е еднакво в различните часове на денонощието. То е най-високо сутрин между шест и осем часа, а най-ниско е към полунощ. Кортизолът се увеличава в състояния на стрес, както и при физически натоварвания и при инфекции. При жените този хормон се увеличава при бременност.

Предназначението на кортизола е да участва в използването от организма на мазнини и въглехидрати.

Още по-съществена е ролята на кортизола за подпомагане функциите на сърдечно-съдовата система.

Чрез изследванията на кортизол се установява как функционират хипофизата и надбъбречните жлези.

Тъй като, както посочихме, този хормон увеличава нивото си при стрес и натоварвания, както и при бременност, в такива състояния резултатите от изследванията не са достоверни. Преди самото изследване пациентът не трябва да се подлага на стрес и да не се натоварва физически.

Други условия, които влияят на резултатите и трябва да се вземат предвид, включват ниско кръвнозахарно ниво на пациента, както и приемането на определени лекарства – противозачатъчни, амфетамини, естрогени и някои други.

Ако резултатите от изследването са ниски, това може да е показание за увреждания в бъбреците или черния дроб, или хиперфункция на щитовидната жлеза.

Ако резултатите са под нормалните стойности, това може да е показание за болестта на Адисън. Тази болест води до увреждането на хипофизата и на надбъбречните жлези. Ниски стойности се получават и при кървене във вътрешни органи.

Share Button