Cyfra 21-1

Цена: 18 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин до 12 часа.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Cyfra 21-1 е протеин, който е част от белодробните тъкани, матката и стомашно-чревния тракт. Наблюдава се увеличаване на стойността му при развитие на злокачествени заболявания. Изследването се използва основно когато целта е да се проследи как се развива недребноклетъчен карцином на белия дроб, но също така високо ниво на Cyfra 21-1 се наблюдава и при всички видове рак на белия дроб, на щитовидната жлеза, на млечната жлеза, на маточната шийка и други.

Концентрацията на протеина зависи от това, какъв е стадият на заболяването. Освен това при по-ниска концентрация прогнозата за изхода от заболяването е благоприятна. След операция и отстраняване на тумор на белите дробове изследването на протеина Cyfra 21-1 установява рязко понижаване. Това показва високата чувствителност на този маркер по отношение на рака на белия дроб.

Освен промяна в нивото на Cyfra 21-1 при злокачествени заболявания, изследванията установяват леко повишаване и при незлокачествени заболявания на черния дроб, при бъбречна недостатъчност, при туберкулоза и някои други.

Share Button