DHEA-S (ДХЕА-С)

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Названието на този хормон е съкращение от дехидроепиандостерон сулфат. Той се отделя от надбъбречните жлези. Самият хормон DHEA-S играе роля за синтезиране на основни полови хормони: естроген, тестостерон, андростендион.

С изследване на DHEA-S се установяват нарушения в производството на мъжки полови хормони. У момчета с преждевременен пубертет изследването помага да се установи какви са причините за него.

При жените то се извършва, когато у тях се появява окосмяване от мъжки тип. Тогава заедно с DHEA-S се изследва и тестостеронът. Изследването на DHEA-S дава възможност да се установи дали причина за окосмяването е тумор на надбъбречната жлеза или на яйчника.

При жени изследването на DHEA-S се назначава и при оплаквания като депресия, както и при остеопороза.

И у двата пола изследването помага да се оцени как функционират надбъбречните жлези.

При повишено ниво на DHEA-S при мъжете обикновено няма оплаквания. При жените освен  прекомерно окосмяване може да се появи акне, оплешивяване, нередовна менструация.

Ако нивото на DHEA-S е ниско, това обикновено е свързано с остеопороза, диабет, деменция. Ниското ниво на хормона може да бъде свързано и със заболявания като лупус и СПИН.

 

Share Button