Estradiol (естрадиол)

Цена: 16 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Естрадиол е название на най-активния хормон от групата на естрогените. Тези хормони помагат за развиването на вторични полови белези, както и за регулирането на менструалния цикъл у жените и за поддържането на бременността. Друга тяхна важна функция е влиянието им върху състоянието на костната маса. Затова при намалено естрогенно ниво са чести фрактурите и остеопорозата.

У жените хормонът естрадиол се образува главно от яйчниците, но известно количество се образува и в надбъбречната кора, а у бременните естрадиол се синтезира предимно от плацентата.

У мъжете тестисите и надбъбреците произвеждат естрадиол.

При проблеми с фертилитета, при тумори, прекалена употреба на алкохол, при употреба на големи количества марихуана естрадиолът е с високо ниво.

Високото ниво на естрадиола предизвиква задържане на натрий в организма. Започва задържане на течности, а кръвосъсирването се повишава.

При прием на някои лекарства нивото на естрадиол също може да се увеличи.

Ако се установи ниско ниво на естрадиол, това може да се дължи на различни причини, като хронично възпаление, тежко физическо натоварване, интоксикация и други.

Ако у жените има нарушения в цикъла, ако има съмнение за тумор в яйчниците, или ако е забавено или ускорено половото съзряване, е необходимо изследване на естрадиола.

За мъжете изследването на естрадиол се налага при стерилитет, или ако има промени към женски тип.

 

Share Button