HDL-холестерол

Цена: 4 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно, и да са изминали 12 часа от последното хранене.

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв

 

Холестеролът влиза в клетъчния състав в организма и поддържа мембраните им. Той е важен за способността на клетките да променят формата си, което е в основата на способността за движения.

HDL холестеролът е така нареченият „добър“ холестерол.  Плътността му е висока, за разлика от плътността на LDL холестерола. Функцията му в организма е да събира излишъците от холестерол, които се намират в тъканите, LDL частиците, плаките. Събраните излишъци се пренасят до черния дроб, който се грижи за извеждането му от организма.

При ниско ниво на HDL холестерола нивото на LDL холестерола се увеличава. Това създава предпоставка за отлагане на плаки и развитие на атеросклероза. HDL холестеролът има антиоксидантно действие и подобрява разширяването на артериите, когато се извършват физически усилия.

Нивото на HDL холестерола е свързано с нивото на LDL холестерола. Нивата им се променят обратно пропорционално. Изследването на HDL холестерол е част от липидния профил, включващ и общия холестерол и LDL холестерола.

Благоприятните стойности се различават при мъжете и при жените – съответно над 1 mmol/l и над 1,2 mmol/l. Стойности над тези граници означават, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е нисък.

Не е добре стойността на HDL холестерола да е над 2,5 mmol/l. Установено е, че при стойности над тази граница смъртността се увеличава.

Share Button