hGH (соматотропен хормон)

Цена: 20 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

hGH, или соматотропен хормон, е растежен хормон. Той се произвежда в хипофизата, в предния й дял. Спомага за растежа на костите. Още една важна функция на hGH е укрепването и на хрущялите, сухожилията и съединителната тъкан.

Друга негова важна функция е да съдейства за обмяната на белтъците и въглехидратите в организма. При синтеза на протеини хормонът играе ускоряваща роля; той способства за увеличаване на мускулната маса. При обмяната на мазнините той съдейства за окисляването им.

Благодарение на hGH нарастват всички тъкани в тялото, освен мозъчните, и така се постига пропорционален растеж на човека.

В началото, в детската възраст, hGH способства за удължаването на костите. След пубертетната възраст той спомага за удебеляването им.

Ако в организма има недостиг на хормона на растежа в детска възраст, тялото остава дребно, но умственото развитие продължава нормално. Ако има излишък, ръстът се увеличава прекомерно и се стига до гигантизъм.

При възрастните може да се получи акромегалия – нарастване на костите на ръцете, краката и лицето, ако в организма се е развил доброкачествен тумор на хипофизата, който произвежда големи количества hGH.

Изследването на хормона е необходимо при съмнения за нанизъм или гигантизъм у децата, при съмнения за акромегалия у възрастните, както и ако се провежда лечение с него – за да се проследява резултатът.

Share Button