IgE total

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. Освен това не трябва да е приемал кортикостероидни и антихистаминови медикаменти една седмица предо провеждане на изследването. Към момента на изследването не трябва да е подложен на биологично лечение.

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв

 

Изследването на IgE total, или общ имуноглобулин, е изследване за установяване на алергия. Алергиите са много разпространени и включват астма, атопичен дорматит, сенна хрема, алергичен конюнктивит и други. Особено критичен е пролетният период, тъй като въздухът съдържа редица полени, предизвикващи алергии.

IgE е антитяло. То е основен стимул за развитие на алергии поради придобиване на чувствителност към често срещани алергени, включително и определени храни. При установяване на стойности на IgЕ над горната граница на нормалните стойности, се счита, че организмът е с повишена алергична чувствителност.

Освен като изследване, което установява алергичност към полени, изследването на общия имуноглобулин се използва и за диагностика на паразитози, като кучешка тения и трихинелоза.

Още един вид заболявания, за които помага изследването, са инфекциозните.

Не на последно място, изследването на IgE total се извършва и при онкологични заболявания.

След установяването на алергична чувствителност е необходимо и изследване на специфичен IgE, за да се установи кой е конкретният алерген: мляко, риба, глутен, полени, косми от животни и други.

Share Button