Inhibin B (инхибин Б)

Цена: 48 лв.

Условия и изисквания: Пациентът или пациентката трябва да даде кръв сутрин, на гладно. Пробата за изследването при жени трябва да се вземе в периода между третия и петия ден на менструалния цикъл.

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв.

 

Хормонът е свързан с яйчниците при жените и със сертолиевите клетки при мъжете. Изследването му се налага, когато има проблеми със зачеването. Такива проблеми най-често се появяват, когато двойката отлага раждането на потомство и възрастта напредне.

Освен това изследването на хормона Inhibin B може да се назначи, ако жената отговаря слабо на стимулиране на овулацията; това може да се случи и при млади жени.

Inhibin B се изследва и при жени, които са имали повтарящи се аборти.

При мъжете изследването се назначава при азооспермия – пълна липса на сперматозоиди в спермата.

Освен това при гранулозо-клетъчни яйчникови тумори също е необходимо изследване на Inhibin B.

Изискването за определена фаза от цикъла, през който да се направи изследването при жените, се налага, тъй като стойностите на хормона се влияят от тази фаза. Inhibin B участва в регулацията на хипоталамуса и хипофизата и стойността му е най-восика през фоликулната  фаза.

Референтните стойности за Inhibin B са между 40 и 200 pg/ml. При стойности под долната граница се смята, че яйчниковият резерв у пациентката е намален или изчерпан.

При гранулозо-клетъчни тумори стойността на хормона се повишава над горната граница.

Share Button