LDL-холестерол

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно, и да са изминали 12 часа от последното хранене.

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв

 

Заедно с изследването на общия холестерол и на другия вид – HDL холестерол, това изследване – на холестерола с ниска плътност, или наричан „лош“ холестерол, образува групата изследвания, позната като липиден профил.

Холестеролът, който присъства в структурата на клетъчните мембрани, ги прави гъвкави и така гарантира способност за извършване на движения. Холестеролът с ниска плътност пренася към тъканите холестерол и триглицериди. Той има способността да се отлага по артерийните стени и така се образуват атеросклеротични плаки. Пушенето благоприятства формирането на плаките, тъй като у пушачите LDL мазнините се окисляват и създават условия за възпаления в артериалните стени.

Плаките запушват артериите, водят до намаляване на способността им да се разширяват, за да доставят достатъчно кръв до органите. Намаленото снабдяване с кръв причинява усещане на болки в гърдите и в краката при вървене.

LDL мазнините водят и до повишена способност за тромбоцитно слепване – кръвта се съсирва лесно в участъците, в които има образуване на плаки. Така лесно се образуват съсиреци – тромбове, а може да се стигне и до пълно запушване на артерия и да се причини инфаркт или инсулт.

При изследвания стойностите на LDL холестерола не се измерват директно. Те се изчисляват въз основа на стойностите на общия холестерол и HDL холестерола, по формула.

Share Button