Prolactin (пролактин)

Цена: 16 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, между 8 и 10 часа. Преди вземането на кръвната проба трябва да е в покой в продължение на 30-40 минути. В деня преди изследването не трябва да е употребявал алкохол и да е имал полов контакт.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Пролактинът е хормон, отделян предимно от хипофизата. Освен това той се отделя и от други източници: млечните жлези, простатата, мозъка, матката, кожата, мастната тъкан.

Освен за произвеждането на мляко у жените след раждане пролактинът е важен и за репродуктивната и имунната система у двата пола.

Концентрацията на пролактин се увеличава при физическо натоварване, при бременност и кърмене, при полов контакт, при стрес, или ако кръвната захар е ниска. Повишаването на концентрацията е най-честото нарушение. То влияе и на хипофизата.

Има лекарства, които могат да повлияят на резултатите при изследване на пролактин. Такива са противозачатъчните, някои лекарства за понижаване на кръвното, както и някои антидепресанти. Лекарят, изпращащ пациента за изследване, може да предпише спирането им, за да бъде направено изследването.

Симптомите, при които се изследва пролактинът, включват: главоболие, проблеми със зрението, необичайно окосмяване.

При жените то може да бъде извършено и при проблеми със зачеването и в менструалния цикъл, а при мъжете при стерилитет и някои други оплаквания.

Също така изследването на пролактин се извършва, когато има съмнения за тумор или проблем с хипофизата.

Share Button