PTH (паратхормон)

Цена: 28 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. Изследването трябва да се проведе след период от най-малко 10 дни след прием на калций.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

За да се установи защо има нарушаване на нивото на калций в кръвта, се извършва изследване на паратхормон. Пълното му название е паратироиден хормон, който се отделя от паращитовидните жлези. Той е важен за осъществяване на обмяната на калций и фосфор в организма. Калцият се регулира чрез три процеса, а именно: първият е усвояването му в храносмилателната система, вторият е отделянето чрез бъбреците, а третият е обмяната на калций в костите.

Ако нивото на калций е високо, причината за това е основно повишено отделяне на паратхормона. Такова състояние се нарича първичен хиперпаратиреоидизъм. Други причини за високо ниво на калций могат да бъдат злокачествени заболявания, свръхдози на витамин А или D и други.

Ако нивото на калций е ниско, състоянието се нарича хипопаратиреоидизъм и се дължи на намалено отделяне на паратхормона. Може да бъде сигнал за заболявания като остър панкреатит, чернодробна цироза, хронична бъбречна недостатъчност,  недостиг на витамин D и други. Може да се наблюдава и след операции.

Share Button