SHBG-секс хормон свързващ протеин

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Това е изследване на протеин, познат под съкращението SHBG, който отговаря за прнасянето на хормоните тестостерон и естрадиол. Синтезира се в черния дроб, а за регулирането на синтезирането влияят нивата на тестостерон и естроген.

Освен за преноса на хормоните, SHBG защитава тези хормони от метаболитно неактивиране, докато се пренасят от отделяюата жлеза до съответния орган. Така този протеин играе ролята на депо за хормоните.

Нивото на SHBG се увеличава при възрастните мъже, а също и при жени, които приемат контрацептивни и аттиепилептични медикаменти. У бременните се наблюдава високо ниво на SHBG. Заболявания като цироза и хипертиреоидизъм – повишена функция на щитовидната жлеза, също се характеризират с високо ниво на този белтък.

Ниското ниво на SHBG се установява при затлъстяване, повишено андрогенно ниво, алопеция, поликистозен яйчников синдром и хипотиреоидизъм – намалена функция на щитовидната жлеза. При ниско ниво на SHBG доставянето на хормони до органите се нарушава и така се нарушават и физиологичните им функции.

Share Button