tPSA 

Цена: 16 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. Един-два дни предо изследването не трябва да е осъществявал полов акт. Ако пациентът приема лекарства за простатна хипертрофия, лекарят може да препоръча спирането им известно време преди изследването, за да се получат достоверни резултати.

Материал за изследване: Венозна кръв

Това е изследване на общия простатно-специфичен антиген. Той се произвежда от простатната жлеза. Основното му количество се съдържа в семенната течност.

Простатно-специфичният антиген е важен за оплождането, тъй като улеснява втечняването на спермата и така сперматозоидите могат да се придвижват по-лесно.

Изследването на PSA се извършва, за да се провери дали има увреждания на простатата, включително злокачествено заболяване. Но този антиген не е специфичен за рака на простатата. Увеличеното му ниво е свързано и с други заболявания на простатата – простатит, простатен инфаркт, аденом.

От друга страна, дори нивото на общия PSA да е нормално, пациентът може да има рак на простатата. Затова лекарят преценява какви допълнителни изследвания са необходими за точна диагноза.

Изследването на обшия PSA е важно и за проследяване на резултатите от лечение на простатата.

Share Button