Vit. B12 (витамин В12)

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. Още едно изискване е през последните 8 часа не трябва да са приемани течности (с изключение на вода).

Материал за изследване: Венозна кръв

 

 

Витамин В12 е важен за основни процеси в организма: за клетъчния метаболизъм, за производството на ДНК, за нервната система. Той участва във формирането на червените кръвни клетки.

При дефицит на този витамин симптомите са лесна уморяемост, стомашни проблеми, чревни проблеми, мускулна слабост. Може да се получи и анемия.

В12 е водноразтворим. Той не се произвежда в човешкия организъм. Набавя се чрез определени храни от животински произход: млечни продукти, яйца, месо, морски продукти. Обикновено не се среща дефицит на В12, тъй като организмът може да се запасява с този витамин.

Ако пациентът е на вегетарианска диета, може да се наложи допълнителен прием на В12. Дрига група пациенти, при които може да се получи дефицит на витамина, са възрастните хора, поради недостатъчното му усвояване от храната. Пациентите с проблеми на стомашно-чревния тракт също могат да изпитат този проблем.

При дефицит на витамин В12 лекарят може да предпише приемане през устата, чрез инжекции, или чрез спрей за нос. Препоръчва се дневна доза от 2,4 микрограма.

В12 се изследва заедно с други показатели за установяване на заболявания. Такъв показател е фолиевата киселина (или витамин В9). Дефицитът и на единия, и на другия витамин може да предизвика развитие на мегалобластна анемия.

При установяване на анемия лекарят назначава и изследване на В12.

Изследването се извършва и при следните случаи:

  • оперативно премахване на части от стомаха )гастректомия)
  • хроничен атрофичен гастрит
  • продължителна употреба на някои медикаменти
  • болест на Крон
  • лимфом
  • хроничен алкохолизъм
  • СПИН.
Share Button