Спермограма

Цена: 15 лв.

Условия и изисквания: Препоръчва се пациентът да няма полови контакти за период от 2 до 5 дни преди изследването, за да се получат обективни резултати. При по-дълго въздържане от полови контакти резултатите не са обективни.

Материал за изследване: Семенна течност

 

Изследването на семенната течност е важно за установяване на евентуално безплодие. При между  40% и 50% от случаите на безплодие причината е у мъжа, но проблемите, като скрити тестиси, хипоспадия (вроден дефект на уретрата и пениса), не са забележими. При проблеми със забременяването първо се извършват изследвания на мъжа, тъй като те се провеждат по-лесно, нямат инвазивен характер. Най-важно от тези изследвания е това на семенната течност.

Спермограмата, както се нарича анализът на семенната течност, се провежда за изследване на структурата на спермозоидите и тяхната зрелост. Спермата се отделя в стерилен контейнер чрез мастурбация и в срок до 30 минути да се предаде в лабораторията за изследване.

Важно е при получаването на семенната течност да не се използват лубриканти.

При спермограмата се изследват:

  • обемът на еякулата – той трябва да е между 2 и 6 милилитра; ако има отклонения от тези граници, може да е налице проблем със семенните торбички или с простатата. Освен това при малък обем се затруднява достигането на сперматозоидите до яйцеклетката, а при голям обем се разреждат сперматозоидите
  • вискозитет – това е способността на спермата да се втечнява скоро след отделяне; ако няма вискозитет, това може да се дължи на инфекция на семенните торбички и на простатата.
  • Ниво на рН — това ниво трябва да е алкално, за да бъдат сперматозоидите предпазени от киселинната среда във влагалището.

Изследват се също така количеството и качеството на сперматозоидите, тяхната концентрация и подвижност.

Препоръчва се извършването и на второ изследване, тоест втора спермограма, за да се получат по-достоверни резултати. Повторното изследване трябва да се извърши след най-рано три месеца.

Share Button