10 Ефективни начина за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания

Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са водещата причина за смърт в света, като причиняват около 17,9 милиона смъртни случая през 2020 г. Те включват заболявания на сърцето, като инфаркт и сърдечна недостатъчност, и заболявания на кръвоносните съдове, като инсулт и атеросклероза.

 

предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания

 

Въпреки че някои фактори за риск от ССЗ са неконтролируеми, като възрастта и генетиката, има много неща, които можете да направите, за да намалите риска си.

Основните рискови фактори за ССЗ са:

 • Наднормено тегло или затлъстяване;
 • Нездравословна диета;
 • Липса на физическа активност;
 • Пушене;
 • Високо кръвно налягане;
 • Високи нива на холестерола;
 • Захарен диабет;
 • Семейна анамнеза за ССЗ.

Възрастта и полът също са рискови фактори за ССЗ. Рискът от ССЗ се увеличава с възрастта и мъжете са по-склонни да развият ССЗ от жените.

 

рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания

 

Как да предотвратим появата на сърдечно-съдови заболявания

Въпреки че не е възможно да се гарантира пълна защита, редица фактори могат значително да намалят риска от тези заболявания.

Според Американската сърдечна асоциация, 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез промени в начина на живот.

Представяме ви 10 ефективни начина за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания:

 1. Поддържайте здравословно тегло

Теглото над нормата е един от най-големите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, свалянето на дори и малки количества килограми може да има значително положително въздействие върху сърдечното ви здраве. Поддържайте оптимално тегло, като следите за балансиран прием на калории и физическа активност чрез кардио тренировки и упражнения.

 

Поддържайте здравословно тегло

 

 1. Хранете се здравословно

Здравословното хранене е ключово за цялостното ви здраве, включително и за сърцето. Фокусирайте се върху приема на много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и растителни протеини. Ограничете приема на наситени и транс-мазнини, захар и сол. Включете в хранителния си режим зехтин, рибено масло и ядки.

 1. Бъдете активни

Физическата активност е важна за цялостното ви здраве и благополучие. Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като подобрят кръвното налягане, нивата на холестерола и кръвната захар. Практикувайте минимум 150 минути седмично за умерена интензивност или 75 минути за висока интензивност на физическа активност.

 1. Контролирайте нивата на кръвната захар

Затлъстяването, високото кръвно налягане и диабетът са често срещани рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Ако имате диабет, важно е да го контролирате с лекарства или промени в начина на живот.

 

Контролирайте нивата на кръвната захар

 

5.Не пушете

Не пушете и избягвайте изложението на тютюнев дим. Пушенето е един от най-големите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Ако пушите, спрете възможно най-скоро. Ако не можете да спрете сами, потърсете помощ от специалист.

6.Контролирайте кръвното налягане

Високото кръвно налягане е често срещан рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Ако имате високо кръвно налягане, важно е да го контролирате с лекарства или промени в начина на живот.

 1. Контролирайте нивата на холестерола

Редовно проверявайте нивата на холестерол а. Високите нива на холестерол са друг често срещан рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Ако имате високи нива на холестерол, важно е да ги контролирате с лекарства или промени в начина на живот и хранене.

 

Контролирайте нивата на холестерола

 

 1. Пийте умерено

Прекомерната консумация на алкохол е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Ако пиете алкохол, важно е да го правите умерено.

 1. Управлявайте стреса

Стресът може да играе роля в развитието на сърдечно-съдови заболявания. Използвайте релаксационни методи, чрез които може да държите стреса под контрол.

 

Управлявайте стреса

 

 1. Посещавайте редовно лекаря си

Редовните прегледи при лекаря са важни за ранното откриване и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Говорете с лекаря си за риска от сърдечно-съдови заболявания. В зависимост от вашите индивидуални фактори за риск, лекарят ви може да ви препоръча допълнителни мерки за превенция.

Спазването на тези съвети може да ви помогне да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания и да живеете по-дълго и по-здравословно.

Share Button