5 бързи метода за справяне с пролетните алергии

Пролетта е време за радост и обновление, но за много хора това е и сезонът на алергиите. Буйната зеленина и цъфтящите растения, въпреки че са красиви, могат да предизвикат неудобства като кихане, сърбеж и обилна секреция на носа.

 

пролетните алергии

 

Пролетните алергии са вид алергична реакция, която се появява през пролетта, когато нивата на прашец във въздуха са високи. Прашецът е фин прах, който се произвежда от цветята, дърветата и тревите. Когато хората с алергии вдишат прашец, имунната им система реагира бурно, сякаш е вреден.

Най-честите симптоми на пролетните алергии са:

 • Кихане
 • Сърбеж
 • Сълзене на очите
 • Зачервяване на очите
 • Запушен нос
 • Секреция от носа
 • Кашлица
 • Умора
 • Главоболие

Въпреки това, с правилна грижа и някои предпазни мерки, можем да се насладим на пролетта, без да бъдем измъчвани от алергии.

 

 1. Избягвайте алергените

Познаването на алергените, които ви предизвикват реакции, е първата стъпка към контролиране на симптомите. Посетете алерголог, за да направите тестове и да определите на какви вещества сте алергични. След като определите вашите алергени, се опитайте да избегнете контакт с тях.

Следете нивата на прашец: Ако сте алергични към цветен прашец, проверявайте прогнозата за прашец ежедневно и се старайте да останете на закрито, когато нивата са високи.

Затваряйте прозорците: Дръжте прозорците си затворени, когато е възможно, особено сутрин, когато нивата на прашец са най-високи.

Използвайте въздушен филтър: Пречиствателят на въздух може да помогне за премахване на прашеца, плесенните спори и други алергени от въздуха във вашия дом.

Сменяйте дрехите си: След като сте били навън, сменете дрехите си и изперете косата си, за да премахнете прашеца.

 

пролетни алергени

 

 1. Използвайте лекарства

Използвайте медицинска помощ при нужда.  Ако симптомите ви станат непоносими, се консултирайте с лекар за подходящо лечение.

Антихистамини: Антихистамините могат да помогнат за облекчаване на симптомите като кихане, сърбеж и сълзене на очите.

Кортикостероидни назални спрейове: Тези спрейове могат да помогнат за намаляване на възпалението в носните ви проходи и да облекчат симптомите като задръстване и секреция.

Деконгестанти: Деконгестантите могат да помогнат за отпушване на носа ви и да облекчат задръстването.

Важно:

 • Винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете да приемате лекарства за алергии.
 • Някои лекарства могат да имат странични ефекти, за които е важно да знаете.

Съществуват и други алтернативни методи за справяне с пролетните алергии, като например алергенна имунотерапия. Това е вид лечение, което може да помогне за намаляване на чувствителността ви към алергените.

 

 1. Промивайте носните си проходи

Промивката на носните проходи с физиологичен разтвор може да помогне за отстраняване на прашеца и други алергени от носа ви.

Можете да закупите готови разтвори за промиване на носа или да си приготвите сами у дома.

При алергия може да се промива носа със следните домашно приготвени разтвори:

 • Физиологичен разтвор: Може да си приготвите физиологичен разтвор, като разтворите 1/2 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода.
 • Сода за хляб: Разтворете 1/2 чаена лъжичка сода за хляб в 1 чаша топла вода.
 • Ябълков оцет: Разтворете 1 супена лъжица ябълков оцет в 1 чаша топла вода.
 • Лайка: Пригответе чай от лайка и го оставете да изстине.

Наклонете главата си на една страна. Поставете върха на спринцовката или назалното канелка в ноздрата, която е отгоре. Впръскайте леко разтвора в носа си. Оставете разтвора да изтече от другата ноздра. Повторете процеса от другата страна.

 

Промивката на носните проходи

 

Важно:

 • Не използвайте прекалено много сила, когато промивате носа си.
 • Не използвайте разтвори, които са твърде горещи или твърде студени.
 • Не използвайте разтвори, които са изтекли.

Ако имате болка или дискомфорт, спрете да промивате носа си и се консултирайте с лекар.

 

 1. Прилагайте студени компреси

Студените компреси могат да помогнат за намаляване на подуването и сърбежа на очите.

Можете да използвате студени кърпички, замразени зеленчуци или гел маски.

 

студени компреси на лицето

 

 1. Почиствайте редовно

Правете редовно мокро почистване на дома си, за да премахнете праха и алергените от мебелите и подовете. Редовното почистване на дома може да намали количеството алергени, които влизат във въздуха. Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър и периодично измийте завесите и спалното бельо на високи температури.

 

премахване праха и алергените от мебелите

 

Използвайте овлажнител. Сухият въздух може да влоши симптомите на алергия. Овлажнителят добавя влага във въздуха и да облекчава сухотата в носа и гърлото.

Надяваме се, че тези 5 бързи метода ще ви помогнат да се справите с пролетните алергии! С правилната грижа и предпазни мерки, пролетта може да бъде период на радост и наслада, дори и за тези, които страдат от пролетни алергии. Следвайки гореспоменатите съвети и се консултирайки със специалист, можете да се насладите на красотата на сезона, без да се борите с неговите неприятни последици.

Share Button