5 основни неща за отслабването – ще бъдете изненадани какво наистина има значение

Отслабването е задача на много хора, тъй като съвременният живот предразполага към натрупване на излишни килограми – с висококалорични храни от типа фастфуд, много стрес, след който всеки посяга към сладко, обездвижване на работа и след това в дома. Има и случаи, в които за напълняване допринася заболяване. Затова трябва да изключите проблем със здравето, като посетите лекаря си и си направите необходимите клинико лабораторни изследвания. Но и отношението към отслабването трябва да е малко по-различно от традиционното, за да постигнете успех.

 

как да отслабнем

 

Мислете за отслабването не като за цел, а като поредица от правилни действия и решения

Много хора си поставят за цел да намалят теглото си например с 10 килограма и започват да гладуват, а след известно време, изтощени от лишенията, отново започват да си хапват солидно и килограмите се връщат.

За да отслабнете трайно и това да не е съпроводено с неприятни емоции и лишения, трябва да вземете няколко важни и правилни решения. Започнете да се храните здравословно, избягвайки висококалоричните храни, които не съдържат полезни вещества, а са богати на мазнини, консерванти и други вредни за здравето съставки. Вместо да обядвате в съседното заведение за бърза храна, вземайте си кутия с полезни храни за закуски и за обяд през деня.

Комбинирайте правилно храните – белтъци със зеленчуци, отделно яжте плодове, откажете се от сладките пасти и вафли. Намалете въглехидратите.

Не си поставяйте срок за постигане на желаното тегло. Това трябва да стане постепенно и изисква повече време. Но с промяната на навиците ви и на начина ви на хранене ще постигнете трайни резултати.

 

правилно хранене за отслабване

 

Яжте според основните принципи на диетичното хранене

Не е необходимо да спазвате поредната модна диета или диетата, за която сте научили от даден сайт. Важно е да се храните така, че да приемате малко калории. Яжте достатъчно, за да не се чувствате гладни.

Основните принципи на всички диети са следните:

  • повече пресни продукти, с минимално обработване;
  • достатъчно качествени белтъци;
  • много зеленчуци;
  • възможно най-малко обработени храни, които са и висококалорични;
  • хранете се бавно, дъвчете добре, за да улесните храносмилането и усвояването на полезните вещества от организма.

 

здравословно хранене

 

Справете се със слабостите си

Някои имат навика да ядат много шоколад и бонбони, а други да консумират големи количества газирани напитки. Трябва да си признаете този малък „порок“ и всеки път да се справяте с неистовото желание да хапнете или пийнете любимата калорична храна или напитка.

Ако сте на гости, първо хапнете малко от любимите ви вредни храни, а след това продължете с качествени нискокалорични и полезни ястия – печено месо, салата. У дома не трябва да имате никакви запаси от вредни храни – сладки неща, газирани напитки и други изкушаващи но пречещи на отслабването и на здравето продукти.

 

вредни храни

 

Особено важни са почивните дни!

На работа е по-лесно да не мислите непрекъснато за храна. Но какво се случва през уикендите и празничните дни? Типично е приготвянето на любими ястия и консумирането на големи количества храна. Съставете си план – запишете какво ви пречи да спазвате режима от делничните дни и какво ще направите, за да не допуснете отново преяждане през почивните дни.

преяждане вредно

 

Допуснали сте провал в режима? Започнете отново!

Вчера сте вечеряли обилно с висококалорични храни? Днес сте хапнали цял шоколад или цяла кутия бонбони? Такива „провали“ са естествени и не са трагични. Върнете се към режима и продължете. Важно е да извлечете поука от тази забежка. Как се чувствате след нея? По-тежко ли ви е? Значи не си струва да я повтаряте.

 

храни за отслабване

 

Отслабването с трайни резултати е постижимо, но са необходими усилия и планиране. Променете начина си на хранене, залагайте на качествени храни, които са в основата на всички диети. Не се отчайвайте, ако от време на време се поддадете на изкушение от висококалорични специалитети и храни. Изградете постепенно навици за здравословно хранене и променете целия си живот. Това е грижа не само за външния вид, но и за цялостното ви здраве. Важно е и да следите нивата на основните важни за здравето вещества и витамини чрез изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково.

Share Button