6 хормона, от които зависи напълняването

Наднорменото тегло е не само бреме, но и предпоставка за заболявания – високо кръвно налягане, сърдечни болести, диабет и други. Сред причините, които водят до повишаване на теглото, са хормоналните нарушения. Затова при напълняване, особено рязко, лекарите назначават хормонални изследвания. Тук ще разгледаме хормоните, при нарушения в производството на които се повишава телесното тегло.

 

Кои хормони улесняват напълняването

 

Хормони на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза има важни функции, сред които е поддържането на метаболизма. Тя произвежда хормоните Т3, Т4 и калцитонин. При намалена функция на жлезата те се произвеждат в по-малко количество. Състоянието се нарича хипотиреоидизъм и води до лесно напълняване.

За да се избегне хипотиреоидизъм, трябва да се увеличи консумацията на храни, богати на цинк. Важно е да се следи нивото на витамин D чрез лабораторни изследвания на кръв.

 

Хормони на щитовидната жлеза

 

Инсулин – хормон, отделян от панкреаса

Инсулинът е важен за трансформирането на въглехидратите от храната в глюкоза. При консумирането на големи количества сладки и преработени храни организмът развива резистентност към инсулина. Това предразполага към напълняване. В кръвта остава голямо количество захар и се развива диабет тип 2.

За да се избегне инсулинова резистентност и диабет, трябва да се ограничи приемът на сладки и преработени храни, да не се консумират подсладени и газирани напитки и да се пие много вода.

 

Инсулин – хормон

 

Тестостерон

Тестостеронът се секретира и при двата пола. С възрастта секретирането може да намалее, а това също предразполага към напълняване. Това състояние се характеризира със загуба на мускулна маса и костна плътност. Затова е важно да се поддържа достатъчно физическа активност. Протеиновите добавки също помагат за компенсиране на намаленото секретиране на тестостерон.

 

Тестостерон

Естроген – женският полов хормон

Естрогенът е важен хормон при жените. Всяко нарушение в секрецията му причинява напълняване. При повишена секреция се развива резистентност към инсулина, което, както вече посочихме по-горе, е предпоставка за лесно напълняване. Но и намаленото му отделяне също улеснява напълняването, тъй като организмът започва да превръща всички източници на енергия в мазнини.

Редовната физическа активност, включването в храненето на пълнозърнести и непреработени храни помагат за овладяване на риска от напълняване.

 

Естроген – женският полов хормон

 

Мелатонин – хормон на съня

Мелатонинът регулира съня и при нормална секреция спането е пълноценно и възстановяващо. При често или редовно недоспиване се нарушава процесът на пълноценен сън, а това също е предпоставка за качване на тегло. Важно е да се осигурява минималното време, необходимо за възстановяване на организма чрез сън, да не се ляга след полунощ.

 

Мелатонин – хормон на съня

 

Грелин – хормон на глада

Грелинът се отделя в стомаха. Той стимулира апетита и при смущения в секрецията му се огладнява лесно. При такива състояния е важно да се яде по малко на 2-3 часа, а половин час преди хранене да се изпива чаша вода, което намалява апетита. Редовната физическа активност също помага за справяне с чувството на непрестанен глад.

 

Грелин – хормон на глада

 

За избягване на здравословни проблеми, свързани с хормонални нарушения, при първите признаци на лесно напълняване трябва да се направят съответни изследвания в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ. Лекарят ви ще прецени какви изследвания да ви назначи. При всички хормонални нарушения се препоръчват редовни физически упражнения и пиене на достатъчно вода.

 

Share Button