7 важни съвета как да се грижите за сърцето

Грижата за сърцето е грижа за цялостно здраве. Тя включва няколко важни аспекта, които ще разгледаме тук. Ще напомним, че за проследяването на здравето помагат и ежегодни лабораторни изследвания на кръв.

снимка: https://www.griswoldhomecare.com

1 Правилното хранене

Правилната диета помага за здравето на сърцето. Храните, които са важни за това, включват предимно риба, бобови, ядки, плодове. Те набавят не само така необходимите витамини, но и ненаситени мастни киселини, които обуславят добро здравословно състояние.

Особено внимание трябва да се обърне на консумацията на достатъчно риба, поне веднъж седмично. Тя е отличен източник на омега 3 мастни киселини.

Умереността е важна, особено по отношение на приема на белтъчини. Прекомерната им консумация натоварва сърдечно-съдовата система, особено с напредване на възрастта.

грижа за сърцето снимка: https://www.parhlo.com

2 Витамини и материали, които пазят сърцето

От важните за сърцето витамини ще поставим на първо място витамин С – той пази от сърдечно-съдови заболявания. Друг важен витамин е Е – той укрепва стените на артериите. Ще добавим и групата на витамини В, също допринасящи за поддържането на здраво сърце.

Минералите, които са важни като защитници на сърдечното здраве, включват магнезий, който допринася за достигането до кислорода до всички части на тялото, и калий, чиято роля е да намалява кръвното налягане. На трето място ще поставим селена, който е като пазител на най-важния в тялото орган от токсичното действие при приемане на големи количества лекарства.

3 Избягване на сладки храни и газирани напитки

Тези храни и напитки действат неблагоприятно на сърцето, тъй като набавят прекалено много калории, често от тях се напълнява и излишните килограми натоварват сърдечния мускул.

вредни храни за сърцето снимка: https://www.dietdoctor.com

4 Французите дават добър пример

У французите рядко се срещат проблеми със сърцето. Смята се, че за това допринася честата консумация на червено вино в тази страна. Всъщност ролята за по-здраво сърце играят гроздовите семки. Консумирайте грозде за здраво сърце.

5 Студът крие рискове за сърцето

През зимата, особено в много студени дни, се увеличават случаите на инфаркт. Причината за това е свиването на кръвоносните съдове, а поради това, че топлината в тялото се запазва, се повишава кръвното налягане. Освен това студът улеснява кръвосъсирването. Хората със сърдечни заболявания трябва редовно да приемат лекарствата си, а ако е необходимо, и да се добавят и кръворазреждащи лекарства.

студът крие риск за сърцето снимка: https://safebeat.org

6 Достатъчното движение

Не е задължително да спортувате, за да поддържате здраво сърце. Редовното ходене пеша, или винаги когато можете да отделите време, ако режимът ви на живот не позволява редовно сутрешно ходене. Поставете си за цел постигане на даден брой крачки за всеки ден. Можете да използвате приложение на телефона си или да си купите часовник с крачкомер.

бягане за сърцето снимка: https://avitahealth.org

7 Здравото сърце се поддържа с умереност, правилна диета и редовни изследвания

Умереното хранене, без прекалена консумация на месо и други белтъчини, особено за хората в напреднала възраст, избягването на вредни храни и напитки и достатъчното движение имат своята важна роля, за да запазят сърдечно-съдовата система в добро здраве. Но за предпазване от изненади е важно да се правят и редовни изследвания, назначени от лекар, в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ. Отклоненията от нормалните стойности сигнализират за проблеми, които трябва да се отстранят в зародиш, за да се радвате на добро състояние на сърцето и добро здраве.

Изследвания, показващи състоянието на сърцето

За да се прецени рискът от сърдечно-съдови заболявания, се правят кръвни изследвания на липиден профил.

Освен това се изследват следните биохимични показатели: глюкоза, креатинин, урея, калий, натрий, хлориди.

 

Share Button