7 симптома, които говорят за хранителен дефицит

Вследствие на модерни диети и заседнал начин на живот все повече хора страдат от хранителен дефицит. Много от нас изобщо не подозират, че тялото ни се нуждае от повече желязо, цинк, витамин В12 или други основни витамини и минерали. Това е така, защо сигналите, които дава то може да се пренебрегнат или да се свържат с по-безобидни здравословни проблеми.

 

хранителен дефицит

 

Постоянна умора

Ако се чувствате постоянно уморен, може да го свържете лесно с недостиг на сън, но понякога това може да се дължи на недостиг на желязо.

Желязото играе ключова роля при транспорта на кислорода в кръвта до всички клетки на тялото и затова един от характерните симптоми при желязодефицитна анемия е постоянната умора. Чувствате се уморен често, защото в тялото не циркулира достатъчно кислород в кръвта.

 

Постоянна умора

 

Приемайте храни съдържащи повече желязо: спанак, броколи, ягоди, фъстъци, леща, грах, царевица и др.

 

Често кървене на венците

Не винаги кървенето на венците означава проблеми със зъбите. Понякога то може да се дължи на недостиг на витамин С, който подпомага растежа на кръвоносните съдове, мускулите и тъканите. При недостиг на витамин С тялото се възстановява по-бавно от болести и увреждане на токсини. При по-тежки случаи на липса на витамин С може да се развие скорбут или да се стигне до загуба на зъби.

 

Често кървене на венците

 

Богати на витамин С храни са цитрусовите плодове, броколите, чушките, доматите, магданоза, спанака, ягодите, кивито и др.

 

Суха  и чупеща се коса

Много често проблемът със сухата и цъфтяща коса може да се окаже в резултат на недостиг на желязо и протеини. Както при умората, проблемите с косата се появяват при недостатъчно количество кислород в кръвта, вследствие на недостиг на желязо.

Тъй като косъмът е изградено от протеин, наречен кератин, то липсата на протеини се отразява също върху здравето на косата.

 

Суха и чупеща се коса

 

Приемайте в хранителната си диета храни, съдържащи както желязо, така и протеини като риба, грах, яйца, бобови култури и др.

 

Косопад

Желязото и протеинът са отговорни за здравата коса. Липсата на тези елементи може да доведе не само до сухота на косъма, но и до временен косопад. За да се поддържа обаче косата силна и здрава е важно наличието на витамин В3, известен като ниацин. Той подобрява кръвообращението на скалпа. Друг витамин В7, наречен още биотин, е отговорен за  производството на кератин в тялото.

 

Косопад

 

Ако искате да увеличите приема на тези витамини, за да спрете косопада, трябва да приемате повече ядки, семена и риба.

 

Крехки кости

Хората със слаби кости получават чести фрактури или изпитват болка и слабост в костно-ставния апарат.

При дефицит на витамин Д, който се приема чрез кожата от слънцето може да се развие състояние, при което костите отслабват. Това се случва, тъй като витамин Д играе решаваща роля за усвояването на калция в организма, който, от своя страна, е главния градивен елемент на костно-ставната система.

 

Крехки кости

 

Слънцето е основен източник на витамин Д, но той може да бъде набавен в малки количества и от следните храни: растително масло, черен дроб, риба, яйчен жълтък, гъби и др.

 

Неравномерен сърдечен ритъм

Проблемите със сърдечния ритъм могат да се появят вследствие на различни здравословни проблеми, но също така и да се дължат на недостиг на калций. Калцият играе решаваща роля за нормалната циркулация на кръвта в тялото и съдейства за регулирането на електрическите сигнали, каращи сърцето да бие.

При недостиг на калций може да се появят неравномерни сърдечни ритми, тъй като се затруднява функцията на сърдечно-съдовата система.

 

Неравномерен сърдечен ритъм

 

Приемайте ежедневно храни богати на калций като сусам, сусамов тахан, сирене и други млечни храни, броколи, ядки и др.

 

Мускулни потрепвания

Когато мускулите започват да потрепват неконтролируемо, тава може да е сигнал, че в тялото няма достатъчно калий. Калият е електролит, който подпомага мускулите и нервната система да работят. При липса на калий се възпрепятства подаването на електрически сигнали в мускулната система и тя започва да потрепва неконтролируемо.

 

Мускулни потрепвания

 

Най-добър източник на калий са храни като бананите, боба, картофите, зелените зеленчуци, тиквата и авокадото.

Всеки витамин и минерал е от значение за жизнените функции на човешкото тяло, затова не спазвайте строги диети и не изключвайте за дълго време храни, които биха ви снабдили с тези елементи. Следете себе си за появата на описаните симптоми особено, ако сте спазвали някаква диета или се храните непълноценно.

Share Button