FSH (фоликулостимулиращ хормон)

Цена: 16 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. При жени за препоръчване е изследването да се извърши в първите дни на менструалния цикъл.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

FSH, както и тясно свързаният с него LH, се синтезират и отделят от предния дял на хипофизата. За контролирането на количеството FSH, което отделя хипофизата, се грижат няколко хормона: инхибин, естрадиол, прогестерон.

Фоликулостимулиращият хормон заедно с лутеинизиращия хормон стимулира половите жлези. Той допринася за растежа и за репродукцията – за образуването на зрели полови клетки. У жените той стимулира както растежа, така и узряването на яйцеклетките.

Когато наближи краят на фоликуларната фаза, нивата на двата хормона – FSH и LH, се увеличават до най-високи стойности, а малко след достигането на пиковите им стойности започва овулацията.

У жени, които навлизат в менопаузата, нивата на FSH и LH се увеличават, тъй като яйчниците постепенно намаляват функцията си, докато спрат да функционират.

FSH заедно с LH се изследват при вродени генетични заболявания, при аменорея и менопаузен синдром у жените, както и при някои други заболявания.

Share Button